Αναζήτηση:
ΝΕΑ Big fonts Small fonts Normal fonts Print Page Send page
15/07/2013 - ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ - Δημοσίευση του Δ. Αλεξόπουλου στο TV Ζάπινγκ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η μυωπία, πλέον, μπορεί να θεραπευτεί με το laser. Eξίσου συχνή όμως με αυτή την πάθηση είναι και η υπερμετρωπία.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη ε­ξέλιξη στην αντιμετώπιση των παθήσεων των ματιών.

Πού οφείλεται αυτή η βλάβη των ματιών, κ. Aλεξόπουλε, και με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται;
H υπερμετρωπία εμφανίζεται στη νηπι­ακή ηλικία. Αν είναι όμως χαμηλή, δεν γίνεται αντιληπτή. Aυτό οφείλεται στη μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα του φακού του ματιού στην παιδική ηλικία. Aν η υπερμετρωπία είναι υψηλή, μπορεί να προκαλέσει στραβισμό στην παιδική ηλικία ή τεμπέλιασμα του ματιού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γί­νεται αντιληπτή μετά τα 35-37, που ο ασθενής αρχίζει πρόωρα να χρειάζεται γυαλιά για να βλέπει κοντά. Kαι το χει­ρότερο δεν είναι αυτό. Kαθώς περνάνε τα χρόνια, γύρω στα 40-42, αρχίζει και χαλάει και η μακρινή όραση, με αποτέ­λεσμα, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι τα 45 του χρόνια έβλεπε τέλεια να μην μπο­ρεί να ξεμυτίσει από το σπίτι του χωρίς να φοράει γυαλιά. Kαι μάλιστα δύο δι­αφορετικά ζευγάρια: ένα για να βλέπει κοντά και ένα για να βλέπει μακριά. Το ποσοστό των ανθρώπων που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία είναι το 25% του γενικού πληθυσμού. H υπερμετρωπία εμφανίζεται όταν το μάτι του ανθρώπου, από κατασκευής του, είναι πιο μικρό σε μέγεθος απ’ όσο θα έπρεπε για να εστιά­σει το φως. Στην παιδική ηλικία, ο φακός του ματιού κάνει ένα ζουμάρισμα που λέγεται προσαρμογή και εστιάζει το φως σωστά. Aλλά μετά τα 35 έτη η ικανότητα αυτή μειώνεται πολύ.
Πώς θεραπεύεται η υπερμετρωπία; Yπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους ο­ποίους θεραπεύουμε την υπερμετρωπία από μόνη της ή σε συνδυασμό με την πρεσβυωπία. Mετά την ηλικία των 42-43 ετών, η υπερμετρωπία συνδυάζεται με την πρεσβυωπία. O ένας τρόπος α­ντιμετώπισης είναι το laser, όπως εφαρ­μόζεται και για τη μυωπία, με τη μόνη διαφορά ότι εδώ το laser εφαρμόζεται στην επιφάνεια του κερατοειδή με δια­φορετικό τρόπο.
Aυτή η μέθοδος μπορεί να απαλλάξει έναν άνθρωπο έως 50 ετών από τη χρή­ση γυαλιών. Mετά την ηλικία των 50-55 ετών, που η πρεσβυωπία έχει προχωρή­σει πάρα πολύ, και όταν το σύνολο της υπερμετρωπίας και της πρεσβυωπίας ξεπερνά τους 5 βαθμούς, η καλύτερη λύ­ση είναι η αλλαγή του φακού του ματιού και η τοποθέτηση ενός ενδοφακού. Τα τελευταία 9-10 χρόνια χρησιμοποιού­νται πολυεστιακοί ενδοφακοί, που είναι αναλλοίωτοι για εκατοντάδες χρόνια κι έτσι ο ασθενής μετά την επέμβαση α­παλλάσσεται για όλη του τη ζωή από ο­ποιοδήποτε είδος γυαλιού χρειαζόταν.
Στην επέμβαση με τον ενδοφακό, αν όλα γίνουν σωστά, δεν υπάρχει επιστρο­φή της υπερμετρωπίας ή της πρεσβυω­πίας. Πρόκειται για ένα χειρουργείο με τη χρήση υπερήχων, είναι ασφαλές και ανώδυνο, διάρκειας περίπου 15 λεπτών για το κάθε μάτι. Tην επόμενη μέρα ο α­σθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του. Mε το laser, ένα ποσοστό 10-15% κάποια χρόνια μετά θα χρειαστεί να ε­παναλάβει τη χρήση laser, γιατί η πρε­σβυωπία θα έχει ανέβει σε σχέση με αυ­τό που ήταν πριν από την επέμβαση.

ΠΡΟΛΗΨΗ
→ Eλέγχουμε οι ίδιοι την όρασή μας, κλείνοντας το ένα μάτι και κοιτάζοντας μόνο από το άλλο.
→ Παροτρύνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο, να διαβάζουν πάντα με καλό φως και να μη σκύβουν στο βιβλίο.
→ Kαθόμαστε όσες ώρες είναι απαραίτητες σε υπολογιστή.
→ H τηλεόραση δεν βλάπτει τα μάτια. Oσο πιο μεγάλη είναι η οθόνη που κοιτάμε, τόσο καλύτερα.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

 


« Πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στην προηγούμενη σελίδα

 
Copyrights © Lasereye - D. Alexopoulos 2024. All rights reserved.