Αναζήτηση:
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ Big fonts Small fonts Normal fonts Print Page Send page

Ο αμφιβληστροειδής είναι η φωτοευαίσθητη μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό του ματιού μας.
Είναι υπεύθυνος για την «αποτύπωση» αυτού που βλέπουμε και τη μετατροπή του σε ηλεκτρικό σήμα που μεταδίδεται στον εγκέφαλο.

Κάτω από κάποιες συνθήκες μπορεί να μαζευτεί υγρό που διαχωρίζει τον αμφιβληστροειδή σε δύο στιβάδες. Αυτό λέγεται αποκόλληση του αμφιβληστροειδή (εικόνα 1).                                                   

Άτομα με μυωπία, (ιδιαίτερα μετά από επέμβαση καταρράκτη), και τραυματισμένα μάτια έχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες αποκόλλησης.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή συνήθως οφείλεται στη δημιουργία μιάς ή περισσότερων οπών ή ρωγμών στην επιφάνειά του. Το υγρό που βρίσκεται πάνω από τον αμφιβληστροειδή (το υαλοειδές) βρίσκει δίοδο και προκαλεί την αποκόλληση.

Το σκίσιμο (ρωγμή ή οπή) στον αμφιβληστροειδή δημιουργείται είτε από έλξη του υαλοειδούς ή από υπερβολική λέπτυνση του αμφιβληστροειδή.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή μπορεί σπανιότερα να δημιουργηθεί και από φλεγμονή, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες αιτίες.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σοβαρή κατάσταση που απειλεί την όραση του ματιού και πρέπει ναι αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική ,με ποσοστό επιτυχίας που πλησιάζει το 100%, από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο οπισθίου ημιμορίου του ματιού.

Σε περίπτωση που η αποκόλληση είναι μικρή υπάρχει πιθανότητα να αποφευχθεί η επέμβαση, κάνοντας μια ολιγόλεπτη θεραπεία με Laser (εικόνα 2).

Tα συμπτώματα της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή περιλαμβάνουν αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν (σαν φλάς), σκιές που αιωρούνται και κυρίως η εμφάνιση μιάς θολερότητας (σαν κουρτίνα) σε οποιοδήποτε σημείο του οπτικού μας πεδίου.

Λόγω του ότι αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά με την αποκόλληση του υαλοειδούς, πρέπει να γίνεται το συντομότερο εξέταση από οφθαλμίατρο, ο οποίος θα διαχωρίσει ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πατήστε στις μικρογραφίες παρακάτω
εικόνα 1: Ρωγμή και αποκόλληση αμφ/δή
εικόνα 2: Περιχαράκωση ρωγμής με Laser
 
Copyrights © Lasereye - D. Alexopoulos 2024. All rights reserved.